Munvård
Allt om munhälsa
Vill du tar bort gammalt amalgam?
Många som började gå till tandläkare under 1970-talet fick sina tänder lagade med amalgam. Det var den tidens material som man kände till som kunde stoppa hål i tänderna. Amalgam innehåller kvicksilver, som är direkt skadligt för människokroppen. Det tänkte man inte på den tiden och efter någon tid efter märkte folk att de mådde dåligt av det. Vissa fick omfattande besvär av amalgamet. Några fick svindel och mådde allmänt dåligt. De försökte då ta bort amalgamet ur sina tänder.
Tandläkarna gick över till komposit i tänderna
På 1990-talet gick tandläkarna över till att använda plast när de lagade hål i folks tänder. Plasten visade sig vara minst lika bra som fyllnadsmaterial i tänder som amalgamet. Innan det var det svårt för tandläkarindustrin att hitta material som både hade mjuka och hårda egenskaper. Fyllnadsmaterialet måste ju vara formbart medan man fyller hålet i tanden, men måste sedan bli minst lika hårt som emaljen i tänderna. Emaljen i tänderna är det i särklass hårdaste material man kan tänka sig i människokroppen. Det har varit svårt att hitta något som är liknande emaljen och som kan ersätta hålet i tänderna.
Inte alla vill reparera amalgamskador
Det är inte alla tandläkare som är intresserade av att borra upp gamla lagningar och ersätta dem med nytt kompositmaterial, men några är villiga att göra det. Är det en förstående tandläkare är de villiga att göra det. Människor mår inte bra av att ha kvicksilver i kroppen under en längre tid. Det kan läcka till resten av kroppen och kan orsaka stor skada. Det problemet är det samma när det kommer till adnra operationer när man ersätter delar i kroppen. Det finns alltid en risk att kroppen reagerar negativt på materialet och stöter ut det ur kroppen. Så var det med den läkare som heter Macciarini som provade att operera in plaströr i folks strupar. Så gott som samtliga patienter dog av behandlingen. Dessvärre fick han hålla på alltför länge innan resten av läkarkåren insåg det ödesdigra misstaget att använda plaströr istället för luftstrupar. Kroppen stötte ut plasten och patienterna dog.
Bäst är att själv ta hand om sina tänder
Då är det bästa att man själv ser till så gott det går att det inte kommer in karies i munnen. Det är ju svårt att helt och hållet undvika socker i maten. Det mesta innehåller ju någon form av socker; druvsocker i vanlig smörgåsskinka, fruktsocker i frukt och grönsaker. Även i vanligt bröd finns det socker, i vanlig mjöl finns det mjölksocker. Ska man undvika socker ska man endast dricka vatten.
Sedan bör man alltså borsta tänderna varje dag, två gånger minst och använda tandtråd och skölja munnen med munskölj som innehåller fluor. Och gå till tandläkare regelebundet. Då kan de undersöka så att inte det finns karies som behöver avlägsnas. Välj en tandläkare som det är lätt att komma till, antingen som arbetar nära där du bor, eller som arbetar nära ditt arbete. Varför inte välja en tandläkare som har klinik centralt i Stockholm, om det nu är där man bor? Det finns en tandläkare på Drottninggatan. Kan det blir mer centralt och praktiskt?
Andra inlägg
- Tandläkare Åkersberga - vanliga frågor
- Tandläkare i Täby – botar tandvärken
- Tandläkare i Jönköping som fixar fina tänder
- Tandläkare i Alby när du behöver
- Tandblekning Sundbyberg - välj en seriös tandläkare
- Tandhygienist visar barn tandvård i Solna
- Är tandimplantat det bästa alternativet?
- Då skall du söka tandläkarvård
- Bra tandläkare i Karlstad
- Konsten att våga le