Munvård
Allt om munhälsa
Ont i tandköttet
Har du ont i tandköttet?
Då man talar om god munhälsa så inkluderas inte bara tänderna. Många verkar nämligen förknippa begreppet munhälsa enbart med vita tänder; men det handlar om betydligt mer än så. Inte minst så ska man inkludera tandköttet i detta begrepp och faktum är att inflammerat tandkött är ett av de vanligaste problemen i munnen. Ett problem som kommer av att bakterier fått sitta för länge på tänderna.
En tandköttsinflammation måste man ta på allvar och detta då en sådan kan leda till tandlossning. Huruvida ett tandkött är inflammerat eller inte är något som man bäst kollar upp genom att besöka en tandläkare, men det finns några klara varningssignaler och där kan vi nämna följande:
- Rosa tandkött
- Tandköttet är svullet
- Blödning i tandköttet, exempelvis vid tandborstning
Märker du något av dessa så är det symptom på att ditt tandkött är inflammerat och att det är dags att agera för att komma till bukt med problemet. En inflammation är alltid en signal från din kropp om att den arbetar för att skydda kroppsdelen fråga och då det kommer till tandköttet så är detta inget undantag.
Så slipper du ont i tandköttet
Agera för att förhindra ett inflammerat tandkött – men hur? Vi tänkte rada upp några punkter som kan läka en tandköttsinflammation. Vi råder dig att prova dessa och om ditt tandkött inte läkt efter en vecka – det brukar vara en rimlig tid att förhålla sig till – så bör du boka in en tid hos en tandläkare.
- Att regelbundet borsta sina tänder är ett bra sätt att dels slippa- och dels bli kvitt en inflammation i tandköttet. Dock; det gäller även att borsta rätt. Många borstar sina tänder slarvigt och mer på rutin än för att förebygga problem. Borsta rätt och gärna med en mjukare borste. Ta dig tid, ställ dig framför badrumsspegeln och titta så att du verkligen kommer åt överallt.
- Tandtråd. Du kommer att missa vissa områden i din mun vid tandborstning – hur noggrann du än är. Därför bör du alltid komplettera med att använda tandtråd och gärna de som numera finns på marknaden. Tandtråd i byglar ger dig ett bättre resultat och vår rekommendation ä att du efter varje måltid använder sådana.
- Bakteriedödande medel. Tandköttsinflammation beror, som sagt, på ett bakterieangrepp och här kan du med fördel besöka ett apotek för att köpa ett receptfritt bakteriedödande medel. Skölj i samband med tandborstningen.
Skulle det vara så att din tandköttsinflammation inte läkt ut efter en vecka så är ett samtal till din tandläkare och en behandling hos denne det som rekommenderas. Varför fick just du problem med tandköttet och finns det något som du kan undvika i framtiden för att förhindra att drabbas igen? Ja, det finns vissa saker som definitivt påverkar och som du ska försöka undvika. Dessa enligt följande:
- Fel tandborstningsteknik
- Fel kost – mycket socker, mycket småätande, mycket läsk etc.
- Tobak – dock så kan rökning ta bort en varningssignal till tandköttsinflammation och detta i form av blödningen. Rökning drar ihop blodkärlen och därför blöder en rökare inte lika lätt. Problemen finns dock på samma sätt.