Munvård

Allt om munhälsa

Vad krävs för att bli tandläkare?

En svensk tandläkare behöver gå en tandläkarutbildning på högskola eller universitet. Förutom stora kunskaper inom anatomi och histologi krävs det en stor dos tålamod och serviceanda.

Tandläkaryrket är krävande. För att utöva det finns det många och olika egenskaper som man måste besitta. Först och främst gäller det att kunna arbeta med människor och ha tålamod och vara enormt tolerant. Många lider av tandläkarskräck vilket gör tandläkarens uppgift ännu tuffare. Andra kan ha känsliga tänder eller tandkött vilket kan göra behandlingen smärtsam och obehaglig. Därför måste en tandläkare vara lyhörd och överseende gentemot patienterna hen behandlar, vilket inte alltid är det lättaste. Självklart, räcker det inte med att vara lugn och tålmodig, utan man behöver även vara kompetent. I grund och botten ska en tandläkare ha avslutat en utbildning på en högskola eller ett universitet. Exakt vad en sådan omfattar finns att läsa i nästa rubrik.

Utbilda dig till tandläkare

En tandläkarutbildning i Sverige tar vanligtvis 5 år. Studierna omfattar både teori och praktik. Man studerar ämnen som fysiologi, histologi och anatomi. Odontologiska ämnen ligger i fokus samtidigt som man även ägnar mycket tid åt att behandla patienter, speciellt i slutet av studietiden. En legitimerad tandläkare kan välja arbetsplats och kompetensområde. En del tandläkare väljer att vidareutbilda sig och fokuserar på att jobba med tandreglering istället för att laga tänder. Det är upp till var och en att välja sitt specialområde. En positiv aspekt inom tandläkaryrket är att svenska tandläkare kan arbeta inom hela EU. Svensk tandläkarutbildning är nämligen godkänd inom EU/EES-området, vilket ger en stora möjligheter för utveckling utomlands.

Jobba privat eller på folktandvården

Som tandläkare i Sverige kan man välja att antingen arbeta privat eller kommunalt. Idag är folktandvården fortfarande störst i landet vilket betyder att det finns relativt gott om arbetsplatser. Fördelen med att arbeta kommunalt är att tandläkaren får inbokade patienter via kommunen. Med andra ord behöver denne inte bilda en egen klientbas och leta efter patienter själv. Väljer en tandläkare att jobba privat genom att starta eget, så gäller lite andra regler. För det första behöver man få tillräckligt med patienter för att hålla sin klinik igång och det kan vara svårt, speciellt som nyexaminerad. Ett annat alternativ är att bli anställd hos en privat klinik där det redan finns gott om jobb. En del privata kliniker jobbar med försäkringskassan vilket betyder att patienten inte behöver stå för hela behandlingen själv.

4 Aug 2020